Algemene voorwaarden betreffende BOARDROOM RENTAL POLICY | Virtual boardroom

Chamber Boardrooms bestaan beschikbaar voor gebruik bij huurbasis. Kameractiviteiten hebben voorrang op allemaal andere boekingen. Het behandeling van de kamers mag het gewoon werk met de kamermedewerkers niet hinderen. In allemaal promoties en mededelingen voor de vergadering / het evenement van uw bedrijf, mag de naam van het Brandon-kamer enkel als vergaderlocatie worden gedragen. Elk verzoek aan de Brandon-kamer door uw vergadering / evenement te ondersteunen, te promoten of erbij sponsoren alsof goed te keuren, moet eerst worden goedgekeurd sedert de Brandon-kamer. Elke promotie of verkoop van spullen of diensten tijdens jouwe vergadering dienen eerst worden goedgekeurd sedert de Brandon-kamer. Elke uitnodiging die werd gedaan voor de nieuwsmedia ter dekking van uw vergadering / evenement in de Brandon-kamer moet eerst worden goedgekeurd door de Brandon-kamer.

board software

  • Bevestiging. Boekingen zijn niet bevestigd alsof gegarandeerd tot een door de Ruimte ondertekende Boardroom-overeenkomst is ontvangen. U ontvangt een bevestiging voor jouwe boeking zodra de overeenkomst is ontvangen.
  • Beschikbaarheid. Boardroom-boekingen zijn beschikbaar op basis van wie het eerst komt, de eerst maalt. Alle gasten moeten het kamer verlaten op of vóór een aangegeven eindtijd vermeld bij het contract. Ruimte aan de directiekamer wordt enkel geboekt aan de aangegeven tijden. De Brandon Ruimte van Koophandel behoudt zich het recht voor om de directiekamer te annuleren. In geval van annulering door het Kamer, word de prijs van een boeking niet in rekening gebracht. De Kamer behoudt zich tevens het recht voor de verhuur van de bestuurskamer naar eigen goeddunken bij weigeren.
  • Betaling. Brandon-kamerleden dat de directiekamer huren, beheersen gefactureerd belanden. Leden moeten een juiste reputatie bezitten bij de Kamer. Niet-leden moeten hun huur afrekenen voorafgaand aan, of boardroom met de etmaal van hen boeking.
  • Annuleringsbeleid. Bij annulering tot 48 uur voordat het reserveren wordt 50% van de totale huursom in rekening gebracht. Betreffende annuleringen binnen 24 uur onmiddelijke na reservering wordt 100% van de complete huursom boven rekening gebracht. De Ruimte behoudt zich ook het recht aan om dezelfde kamerhuur aan Chamber-evenementen te annuleren.
  • Opstelling. De vergaderruimte op de bovenste verdieping is passend voor 18 directiekamers. Het vergaderruimte beneden is geschikt voor maximaal 10 boardroom-stijl. Tabellen mogen niet belanden verplaatst behalve voorafgaande toestemming. De organisatie die de kamer huurt, ben verantwoordelijk voordat het opzetten, opruimen en zorgen datgene het pand goed werd beveiligd als de ruimte niet toegankelijk is. Een kamer moet in dezelfde staat word achtergelaten indien waarin dit is gevonden.
  • Eten en drinken. Koffie en thee zijn erbij koop (inclusief roerstokjes, room, suiker, koffiebekers). Andere benodigdheden zijn het verantwoordelijkheid van de huurder (dwz borden, bestek, servetten, enz. ) De kamer biedt geen cateringdiensten, maar er kan een lijst met leden worden verstrekt. Let bij: voedsel plus benodigdheden dat zich in de keuken bevinden, behoren zelfs de Brandon-kamer en is niet beschikbaar voor de klanten voor behandeling.
  • Toegang en beveiliging. Een sleutel ben nodig om toegang erbij krijgen zelfs 8: 30 of gelijk 17: 00 uur. Deze sleutel dienen uiterlijk vanwege 17: 00 uur op het kantoor van het Kamer word opgehaald. Sleutels moeten het volgende dag naar de kantoor betreffende de Kamer worden teruggestuurd (of tenzij anders overeengekomen. ) Wanneer de sleutel verloren gaat, zal de huurder een verloren sleutelprijs van $ 50 oplopen en inslikken de privileges voor verhuur van het kamer worden ingetrokken. Aangaande gebruik betreffende het gebouw na 17. 00 uur is de van vitaal belang datgene het gebouw te allen tijde beschermd is. Een enige toegang na 17: 00 zou worden sedert de 11 th Street Building Entrance. U moet een begeleider bij de deur hebben ondertussen de deur is ontgrendeld. Laat de deur betreffende de uitgang niet open staan. Dit zou het probleem moeten oplossen van personen die genkel deel uitmaken van het vergadering die het gebouw binnenkomt.
  • Het schoonmaken. Een huurder van de directiekamer gaat ermee akkoord alle verantwoordelijkheid bij zich te nemen voor de netheid van het directiekamer en deze terug te brengen naar een staat waarin deze zichzelf bevindt: het afval moet worden weggegooid in de daarvoor bestemde ruimte, alle vuile vaat moet worden schoongemaakt en de stoelen moeten op hen juiste aanleiding worden teruggebracht rond de tafel van de directiekamer.
  • Aansprakelijkheid. Het is wel verstaan dat de Brandon Ruimte van Koophandel op genkel enkele manier verantwoordelijk is voor persoonlijk letsel, achterstand aan eigendommen of andere aansprakelijkheden dat kunnen ontstaan tijdens de gebruik betreffende hun faciliteit. Huurder gaat ermee akkoord de vrijwaring vrij te geven en de Brandon Kamer van Koophandel plus de verhuurder, de Brandon Kamer met Koophandel, aansprakelijk te houden voor dergelijke schade.

De huurder gaat ermee akkoord allemaal aansprakelijkheid te aanvaarden met betrekking tot de acties van is / haar gasten. Het huurder plus gasten wordt gevraagd vanwege de eigendom van Brandon Chamber of Commerce te respecteren. Allemaal artikelen (voedselproducten, benodigdheden, incidentele effecten) die niet rechtstreeks door het huurder word verstrekt, word geacht te behoren zelfs Brandon Kamer van Koophandel en haar personeel en zijn daarom niet toegankelijk voor huurder en gasten. Huurders bestaan aansprakelijk voordat eventuele achterstand aan de faciliteiten plus / alsof inhoud en inrichting. Allemaal schade moet onmiddellijk bij de kamermedewerkers worden gemeld. Van Room Renters werd verwacht dat zij allemaal reparaties plus vervangingskosten met eventuele schade aan een faciliteit eigenhandig en / of de inhoud daarvan dekken. Huurders zijn niet om items achter te laten in uw directiekamer, keuken of kelder. Alle items die niets behoren zelfs de Kamer van Koophandel moeten worden verwijderd uit het gebouw wanneer het huur zijn voltooid. De Kamer met Koophandel zijn niet verantwoordelijk voor verloren of beschadigde items deze achterblijven boven het gebouw van het Kamer. Schakel de lichten uit als u weggaat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back